זעתר הוא מהתבלינים המוכרים ביותר במטבח
הערבי, ומהמצרכים הבסיסיים והחשובים ביותר בכל בית נצרתי טיפוסי. מהו מקורו של
הזעתר? כיצד הוא משולב בפעילות הגסטרונומית במטבח הנצרתי ועוד כמה מילים על איכות
הזעתר שמספקת אלבאבור לציבור לקוחותיה- כל זאת ועוד לפניכם.
מעשיר את המזון וטוב
לבריאות: כמה דברים ששווה לדעת על הזעתר
זעתר הוא צמח מזרח תיכוני, הגדל באיזור אגן
הים התיכון בין ההרים והסלעים, וניתן למצוא אותו גם ברחבי הגליל ובנצרת, באזורים
הרריים, בהם הוא גדל באופן טבעי ומתרבה על-ידי זרעים.
ערביי נצרת נהגו במשך שנים לקצור את הזעתר בימי האביב ותחילת הקיץ, שהם תום עונת
הפריחה שלו, לאחר שהאדמה ספגה את כל מי הגשם, אז הזעתר נראה במלוא הדרו מבחינת
כמות העלים והצבע שלו.
זעתר שנקטף בתקופה זו הוא עדין מאוד ורך, וניתן להכין ממנו סלט משובח, מפנק עם טעם
חזק ועשיר.
ערביי נצרת אוהבים טבע, ובכל פעם שהמשפחה הייתה יוצאת לטיול רגלי בהרים, היא הייתה
מביאה עימה חזרה הביתה כמה עלי זעתר ואוגרת אותם, עד שכמות הזעתר הייתה מספיקה
להכנת תבלין זעתר לכל ימי השנה. את העלים שהופרדו מהגבעול היו הנצרתיים מייבשים
ומאחסנים או לחילופין טוחנים, ומערבבים עם שומשום קלוי, מלח לימון, ותבלין סומק כדי
להכין זעתר בשומשום- תערובת שקשה להסתדר
בלעדיה במטבח הנצרתי, והמהווה את אחד מהמרכיבים המפורסמים ביותר בארוחות הבוקר
הטיפוסיות בנצרת, לצד לבנה, גבינה, זיתים, ירקות, שמן זית ופיתה.
מעבר לטעמו הנפלא, לזעתר סגולות בריאותיות רבות, ששווה להכיר. הוא משמש לטיפול
בשיעול ובחרחורים, מיטיב עם בעיות חניכיים ועם ריקבון בשיניים, מזרים את מחזור
הדם, מפחית את ריכוז הכולסטרול בדם, משמיד חיידקים ולוחם בווירוסים, משפר את
פעילות מערכת העיכול, מחזק את השערה, מקל על כאבי מפרקים ואף משפר את הזיכרון. כפי
שמספר טוני קנאזע, מבעלי טחנת אלבאבור
הגלילית: "כשהיינו ילדים, ההורים תמיד דאגו להוסיף הרבה זעתר למזון שלנו,
ולצייד אותנו בכריך זעתר לבית הספר, כדי שנצליח במבחנים".
לא רק עם פיתה ולבנה: כמה רעיונות למנות
טעימות בהן משולב הזעתר
מהייחודיות של הזעתר אפשר ליהנות לא רק כאשר
אוכלים אותו עם לבנה ופיתה (שהם בדרך כלל המאכלים הראשונים שנקשרים אסוציאטיבית עם
הזעתר), אלא גם כאשר הוא משולב במאכלים נוספים.
במטבח הנצרתי, הזעתר הוא תבלין פופולארי, וניתן להשתמש בו להכנה של מנות מגוונות.
אם אתם מחפשים השראה קולינרית, אם ברצונכם לגלות כיצד להפיק מהזעתר את המקסימום
ואיך למצות את מירב הפוטנציאל הגסטרונומי הטמון בו, לפניכם כמה רעיונות מדליקים על
טהרת המטבח הנצרתי:
1) מנקייש בזעתר - הלא הוא מאפה השמרים
השטוח המפורסם, המגרה והריחני. ההכנה היא מאוד פשוטה והיא כרוכה בפיזור חליטת זעתר
או מריחת ממרח זעתר (המבוסס על זעתר מוכן המעורבב בשמן זית) על פיתה ואפייתה
בתנור.
2) סנדוויץ' זעתר- מבחינת מרכיבים, קצת מזכיר את
המנקיש, אבל בטעם ובמראה שונה ממנו. מורחים זעתר מוכן עם שמן זית בתוך פיתה, והרי
לכם נשנוש קליל לזמנים ש"בין הארוחות", שילדים בנצרת נוהגים לקחת עימם
לבית הספר כ"ארוחת עשר" לזמן ההפסקה.
3) זעתר על סלט- מפזרים תערובת זעתר מוכנה על
סלט, שמכיל גבית פטה, עגבניות ומלפפונים.
4) זעתר כתבלין לבצקים- הזעתר מתאים לא רק
למנקיש, אלא גם לבצקים נוספים.
5) זעתר להכנת עוף ובשרים- זעתר טחון היטב (אך ללא
תוספת של שומשום, סומק ומלח) הוא תבלין נהדר לעוף ולבשרים, והוא מעניק להם טעם
עשיר יותר.
6) זעתר להכנת תה- עלי זעתר מיובשים יכולים לשמש
להכנת תה בריאות, שהוא אידיאלי לשפעת ווירוסים, לדלקות חניכיים, לגרון ולמעיים,
בזכות חומרי החיטוי שקיימים בזעתר.
תבלין זעתר באלבאבור: נקי, איכותי ומעובד
בסטנדרטים הגבוהים ביותר
על אף שהוא גדל באופן טבעי, בין היתר באזור
הגליל, כיום חקלאים מגדלים זעתר בצורה מלאכותית בשטחים ייעודיים המוקצים לצורך זה.
הזעתר שנמכר באלבאבור מקורו בשדות חקלאיים הנמצאים בהשגחתה של אלבאבור, הוא מעובד
בסטנדרטים הגבוהים ביותר והוא מעורבב עם שומשום קלוי ונקי. שורה תחתונה, אצלינו
תוכלו לרכוש זעתר איכותי, טעים ומשובח.